Egnsarkivet dokumenterer Coronakrisen

I de seneste uger har coronavirussen raset i Danmark, og det har haft store konsekvenser for alle aspekter af danskernes dagligdag.

Den 16. marts, da en stor del af Danmark lukkede ned lavede vi nedenstående opslag på vores facebookside. Det har bl.a. ført til at Karen Novak Knudsen, lærer på Mårslet Skole, har bedt sine elever om at skrive dagbog under hjemsendelsesperioden og Lokalavisen Aarhus har skrevet en artikel om emnet. Det er vi glade for.

Egnsarkivets medarbejdere indsamler selv materiale fra lokalområdet, men kan naturligvis ikke have overblik over alt, så vi håber, at I der læser dette, tager opfordringen op. Der skulle nødigt blive et ”hul” i Mårslets historie fra dette år, hvor der sker så meget af stor betydning for fremtiden.

Rema 1000 den 13/3 kl. 7.58: ”I dag er det ikke Mårsletborgere, der holder i kø for at købe, men lastbiler for at levere forsyninger på ny… til en ny dag”. Foto: Henriette Bergstedt.

Opslag på Facebook 16/3:

”Næsten alt er eller har været lukket i Mårslet!

Skolen – daginstitutioner – Multihallen – Lokalcenter Kildevang – Testrup Højskole – Kirken – Sognehuset – Egnsarkivet – Fysioterapien – Frisørerne – Mejeriet – Skovmøllen – Moesgård Museum og sikkert meget mere i vores sogn. Diverse generalforsamlinger, foredrag, koncerter, gymnastikopvisninger og sportskampe er aflyst eller udsat på ubestemt tid.

I Mårslet Egnsarkiv indsamler vi situationsbilleder og anden dokumentation på Corona-krisens indvirkning på hele Mårslet sogn. Det kan også være, at I skriver dagbog og beskriver situationen med enten at være hjemme alene eller sammen med hele familien eller på ekstra arbejde i denne tid. Ser I fx mere TV-avis hver dag sammen i familien nu eller får I nyhederne på Facebook osv. Bruger I naturen mere eller mindre? Måske ændrede indkøbs- og forbrugsvaner? Det er dagligdagsting, der kan være interessante at bevare en erindring om.

Hvis I vil hjælpe med at dokumentere det, så send gerne et billede, tekstdokumenter, opslag, rundskrivninger mv. til eller saml det sammen og aflever det på Egnsarkivet når vi åbner igen. På forhånd tak!

Mvh. Anne Marie Dalsgaard Mikkelsen, arkivleder.”

Egnsarkivet er ikke alene om indsamling og bevaring, flere fik samme idé:

Pressemeddelelse 30/3
Kulturminister Joy Mogensen udtaler:
”Vi gennemlever en svær tid lige nu. Alle dele af vores samfund er påvirket af de store konsekvenser Corona-virussen skaber. Det bliver en vigtig rolle at bearbejde og forstå følgerne, og derfor er det vigtigt, at vi hjælper hinanden med at dokumentere hverdagen under Corona-krisen. Der vil være efterspørgsel efter kilder og dokumentation af, hvordan Danmark håndterede situationen, hvad der skete og hvordan det påvirkede både borgere, organisationer og virksomheder. Derfor går de danske arkiver, Nationalmuseet og Det Kgl. Bibliotek allerede nu i gang med at indsamle materialer, der skal bevares for fremtidige generationer.”

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.