Oplæg om kursus
Tidspunkt: | 10/04/2018 19:00 |
Sted: | Borgerhuset |
Arrangør: | Mårslet Bladet, Egnsarkivet og Lokalhistorisk Forening |
Der er stor interesse for – og mange kurser i – at få os til at skrive vores personlige erindringer til vore børn og børnebørn. I den forbindelse har det slået mig, at vi måske glemmer fortællingen om slægten til fordel for vores egen historie.
Vi har en fortællepligt og forpligtelsen bliver først og fremmest til, fordi vi utvivlsomt er de sidste, som ved, hvem der er på familiens gamle papirbilleder i brun toning, sort-hvid eller falmede farver. Hvem de var, hvor de var, og ikke mindst hvorfor. Mange kender til papkasserne fyldt med breve, postkort, familiealbum og forskellige dokumenter og avisudklip, som vi endte med at tage med os ubeset i oprydningen, da vores forældre flyttede til noget mindre eller den sidste ’forælder’ døde. Vi stillede dem til side med beslutningen om at gennemgå dem en regnvejrssøndag, når vi fik tid, – og der har de så stået siden.
Passer vi ikke på, bliver vi de uåbnede kassers kustoder og overlader det til vore børn at køre det hele til småt brændbart, fordi de ikke aner, hvem der er på billederne, har skrevet brevene eller er omtalt i de gulnede avisudklip.
At skrive sin families krønike er meget forskelligt fra at skrive sine erindringer – ’sin egen historie’. Som krønikeskriver er det i høj grad ’de andres liv’, man skriver om, samtidig med, at man er både tæt på dem og fjernt fra dem på en og samme tid. Man skal sammenholde og analysere sine arkivalier – billeder, breve og det, man har fået fortalt om begivenheder, formødre og forfædre. Man skal tolke og bringe orden på fortællingen om slægtens liv, som man selv er en del af. Hvad skrev man om til hinanden i brevene? Hvad er slægtens skæbnefortællinger? Hvad findes der af billeder og dokumenter? Hvad fortæller kirkebøgerne og folketællingerne om familiens enkelte medlemmer?
Det kan være overvældende at tage hul på arbejdet – så overvældende, at man ikke får det gjort, selvom man har lysten til det. Der er mange valg at tage – måske alt for mange. Hvor langt kan eller skal man gå tilbage i slægtshistorien? Til hvem skriver man? Hvordan formidler man sin fortælling? – for blot at nævne nogle.
Egnsarkivet, Lokalhistorisk Forening og Mårslet Bladet tilbyder at etablere et kursus – en workshop, hvor man kan få hjælp til det arkivarbejde og redigeringsarbejde samt ikke mindst den tolkning, billedlæsning og udformning, som følger med at skrive sin familiehistorie.
Arkivleder Anne Marie Dalsgaard Mikkelsen og Ole Hansen, Mårslet Bladets redaktionsgruppe. Ole Hansen har selv skrevet sin egen familie-krønike, som han tager med som eksempel.
10/4 – oplæg og information om og gerne forhåndstilmelding til kursus med start i efteråret. Underviser: Ole Hansen, Bedervej, Mårslet.