Bogudgivelse: ”Herregårdsgartnerens søn”

Vi er stolte af, at kunne præsentere denne nye lokalhistoriske bog, som Moesgaard Museum har udgivet i samarbejde med Mårslet Egnsarkiv og Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv.

”Herregårdsgartnerens søn”

Erindringer fra Moesgaard 1928-1949

På Moesgaard var der – ligesom på mange andre herregårde – et gartneri. Villy Hedemann, gartnerens søn, beretter levende om livet på Moesgaard i 1930’erne og -40’erne. Om sin familie og gartneriet, om skolegang og drengeliv og om alle de folk, der arbejdede på Moesgaard.

Villy Hedemann fortæller om tiden, da han var elev på Beder Gartnerskole og gartnerimedhjælper. Endvidere om besættelsesårene, da tyske soldater var indkvarteret på Moesgaard, om hans passion for at køre cykelløb.

Endelig var han sidst i 1940’erne bestyrer på en gård ved Fulden, som faderen havde købt. Erindringerne slutter, da han bliver gift.

 

Baggrund: Mårslet Egnsarkiv fik en henvendelse fra vores kollega Claus Hedemann Jensen i Højbjerg Holme Lokalhistoriske Arkiv, at han havde sin storebrors erindringer fra barndom og ungdom på Moesgaard liggende. Claus og Villy Hedemanns forældre havde forpagtet gartneriet på Moesgaard fra 1928-1952. Villy Hedemann(1923-2010) skrev sine erindringer med en utrolig detaljerigdom fra livet på Moesgaard . Da vi i arkivet læste erindringerne, var vi enige om at de burde udgives. Vi tog kontakt til redaktør Jesper Laursen på Moesgaard Museum, som også blev meget begejstret og fandt erindringerne relevant at udgive som en bog på Moesgaard Museums forlag. Herefter begyndte en proces med redaktionsmøder, hvor vi bl.a. indsamlede billeder fra arkiverne samt fra familien Hedemann og andre familier, der er nævnt i erindringerne. Således havde vi kort før jul en flot og interessant bog klar på 170 sider med relevante lokalhistoriske illustrationer på hvert opslag. Desværre kunne vi ikke reklamere for bogen før nu, da både museum og arkiver var lukkede pga. corona.

En lokalhistorisk bog med erindringer bliver heldigvis aldrig for gammel, så vi vil opfordre enhver til at købe bogen nu!

Bogen koster 200 kr. i boghandlen, men vi har fået mulighed for at sælge bogen til 150 kr. på Mårslet Egnsarkiv samt til generalforsamlingen i Mårslet Sogns Lokalhistoriske Forening, hvor der også er salg af foreningens nyere hæfter.

Billedet viser forsiden af bogen. Villy Hedemann - med hat - og broderen Hans samt faderen Magnus Hedemann i baggrunden på arbejde 
i Moesgaards gartneri.

Lukket for kommentarer.